HTML 5 – Budućnost web browsera

HTML je jezik koji nam opisuje web stranicu, i bez njega nema prikaza iste. Svakom novijom verzijom HTML jezika, dolaze i nove mogućnosti i funkcije koje su tu da olakšaju web dizajnerima posao, da im stvore više prostora kada je razvoj dizajna i sadržaja stranice u pitanju. Najnovijom verzijom HTML 5, dobili smo nove standarde, isto tako nadomešteni su nedostaci i „bagovi“ iz prethodnih verzija. Više ne moramo da koristimo dodatke (plugin) poput Flash, Silverlight i Java, za razvoj kompleksnijeg sadržaja koji HTML ranije nije mogao sam da pokrije, već je HTML dovoljno evoluirao od verzije 4.01 da je sada teško da postoji stvar koju ne možemo da implementiramo korišćenjem HTML sintakse. Kad smo već kod sintakse, ona je izmenjena, ili bolje reći dodati su joj novi elementi koji zamenjuju stare. Te elemente, njihovu strukturu i izgled definišemo CSS-om, odnosno verzijom CSS 3 koja je pandan verzija CSS-a HTML petici. Takođe, uloga novih, semantičkih elemenata, odnosno tagova imala je za cilj smanjenje korišćenja dodatnih skripti i direktno definisanje sadržaja kroz njih. Novi semantički elementi u HTML 5 verziji su:

<article> Definiše članak
<aside> Definiše sadržaj, pored sadržaja same stranice
<bdi> Izoluje deo teksta koji bi mogao biti formatiran drugačije, u odnosu na tekst izvan njega
<command> Definiše komandno dugme koje korisnik može da pozove
<details> Definiše dodatne detalje koje korisnik može da vidi ili da sakrije
<summary> Definiše vidljiv naslov za <details> element
<figure> Navodi samostojeći sadržaj, kao što su ilustracije, dijagrami, fotografije, spiskovi kodova, itd.
<figcaption> Definiše naslov za <figure> element
<footer> Definiše footer za dokument ili odeljak
<header> Definiše header za dokument ili odeljak
<mark> Definiše označeni tekst
<meter> Definiše skalarno merenje u okviru poznatog opsega (manometar)
<nav> Definiše navigacione linkove (hiperveza)
<progress> Predstavlja napredak nekog zadatka
<ruby> Definiše ruby anotaciju (za istočnoazijsku tipografiju)
<rt> Definiše objašnjenje/izgovor karaktera (za istočnoazijsku tipografiju)
<rp> Definiše šta da pokaže u pretrazivacima koji ne podržavaju ruby anotacije
<section> Definiše odeljak u dokumentu
<time> Definiše datum/vreme
<wbr> Definiše mogući prekid linije(engl. line-break)

Na razvoju HTML 5 radili su WHATWG (Web Hypertext Application Technology Working Group), zajednica ljudi koja razvija HTML i tehnologije srodnih njemu. Pored WHATWG, u razvoj HTML 5 bili su uključeni i stručnjaci iz svih većih firmi koje se bave razvojem web pretraživača (web browser) kao i WC3. Cilj je pre svega bio unapređivanje HTML jezika, podrška za multimedijalne sadržaje, prilagodljiv prikaz sadržaja na svim uređajima, desktop računarima, lap topovima, mobilnim i tablet uređajima. Isto valja napomenuti i mogućnost integracije svg sadržaja koja zamenjuje object tagove, nove elemente multimedije kao što su audio, video i canvas elementi i dr. Izbačeni elementi u HTML 5 verziji su:

<acronym>
<applet>
<basefont>
<big>
<dir>
<frame>
<frameset>
<noframes>
<strike>
<tt>

Podrška za novi HTML 5 je obezbeđena od strane svih popularnih web pretraživača u koje uključujemo Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Safari i Internet Explorer. Postoje i određeni elementi koji nisu kompatibilni na svim web browser-ima, međutim HTML 5 je u neprestanom razvoju, te će pretraživači podržavati sve veći broj njegovih funkcionalnosti.