Responsive design i CSS 3

Responsive, što u prevodu znači prilagodljiv, pojam je koji se koristi za tehniku nastalu ne tako davno, tačnije 2011 kada je Itan Markot (Ethan Marcotte) objavio članak o ovoj, ispostaviće se kasnije, revolucionarnoj tehnologiji u svetu web dizajna. Radi se o kaskadnom dizajnu web sajta, prilagodljivom za sve uređaje, od mobilnih telefona preko tableta, laptopova pa sve do desktop računara sa ekranima svih rezolucija.

Pojavom Responsive dizajna, pomalo je, reklo bi se i „zatajio“ razvoj android i apple aplikacija za mobilne telefone koje su uzele maha u poslednjih nekoliko godina, jer je sajt čitljiv na svakom uređaju, koji odgovara svim veličinama ekrana postao gotovo savršena alternativa za njih. Jednom rečju, lakše ih je kreirati, sadržaj je potpuno istovetan internet prezentaciji (naravno, ukoliko to vlasnik sajta želi), i kompatibilan je sa svim sistemima samim tim što ja za pristup potreban samo mobilni internet pretraživač (web browser), i naravno internet konekcija. Šta sve stoji iza prilagodljivog dizajna? Pre svega CSS media queries kroz koje se za uređaje prilagođavaju komponente sajta kao što su veličina slova, margine, visina, širina i još mnogo toga. CSS media queries su se pojavili u poslednjoj verziji CSS-a, CSS 3 i njima su web dizajneri dobili mnogo veći osećaj kontrole nad sadržajem i komponentama sajta nego ranije.

Što se tiče web pretraživača, oni se trude preko svojih priključaka (plugins) da omoguće validaciju prilagodljivosti sajta, pa tako, recimo Google Chrome i Mozilla Firefox nude odgovarajući dizajn prozora čija se veličina može menjati i gde se bez problema vidi koliko je vaš sajt prilagodljiv različitim veličinama ekrana. Međutim, kao i u prethodnim verzijama, postoje razlike kod web pretraživača i što se tiče dizajna stranice i što se tiče prilagodljivosti. Neke nove funkcije u CSS 3 se drugačije čitaju u Google Chrome nego u Mozilla Firefox-u, ali one su zanemarljive i uvek se za njih može pronaći alternativa. Kod prilagodljivosti te razlike se lakše prevazilaze i nisu toliko primetne. Jedna stvar je sigurna, responsive dizajn uzima maha i ubuduće će biti teško zamisliti sajt koji se ne može prilagođavati različitim vrstama ekrana po učitavanju. Biti dostupan na svakom uređaju, u bilo kom trenutku jedna je od važnijh stavki današnjeg internet poslovanja i marketinga.