Pojam administrator ima vrlo široku primenu. Najčešće, kada se kaže administrator ili skraćeno admin se misli na osobu koja je zadužena za praćenje određenog internet foruma, mada ovo zvanje postoji i u mnogim drugim sferama poslovanja, a ne samo na internetu. No, u ovom slučaju, administrator je osoba koja je zadužena za rukovođenje celokupnim forumom, svim diskusijam i komentarima na njemu, te ima mogućnost da otvara i zatvara određene kategorije u okviru foruma, ali i da odobrava, odnosno da neodobrava objavljivanje komentara korisnika.

Posao koji obavlja administrator se umnogome razlikuje od posla koji obavlja moderator internet foruma, jer je praktično administrator nadređen moderatoru. Moderator samo uređuje određene kategorije, odnosno podforume u okviru foruma za koje je zadužen, postavlja i briše teme, te odobrava ili neodobrava komentare korisnika, u skladu sa pravilima, ali samo u okviru određenog podforuma za čiju je moderaciju zadužen. Dakle, sasvim je jasno da za razliku od moderatora, administrator ima mnogo veća ovlašćenja, a koja se tiču određenog internet foruma u celini. U internet svetu postoji mnogo vrsta ovog zanimanja. Pored Administratora foruma, čija smo ovlašćenja pomenuli, tu je između ostalih i Mrežni administrator, odnosno osoba koja se bavi uređivanjem računarskih mreža, zatim Database administrator, čije su odgovornosti briga o određenoj bazi podataka i njeno optimalno funkcionisanje. Takođe, postoje i zanimanja : Server administrator ( zadužen za administraciju određenog servera ), te System administrator, koji je zadužen za održavanje funkcionalnosti tehnički naprednih informacionih sistem.

Pored navedenih, postoji i zanimanje Superuser, odnosno osoba koja koristi određeni računar, u okviru koga ima dužnost administrator, kao i Sysop, odnosno, najčešće administrator određenog internet portala, koji inače ima više korisnika.

Često se za termin administrator može čuti i web master, što se ne prevodi sa engleskog jezika. Dužnost koju ima web master je donekle slična dužnostima administratora, stim što je web master zadužen i odgovoran za održavanje jednog ili više različitih internet sajtova. Tako da je sasvim jasno da se dužnosti osobe koja je web master i one koja je administrator ipak razlikuju. Iz nepoznatog razloga se ova dva pojma poistovećuju. Pa, ipak pretpostavlja se da je osnovni razlog za ovo pogrešno poistovećivanje termina web master i administrator zato što je web master u osnovi administrator određenog internet sajta, stim što je to samo jedna od mnogobrojnih funkcija koje web master obavlja i za koju je zadužen.