Srž svake web stranice je njen sadržaj ( engl. Content ). Zato je za adekvatnu web prezentaciju pored samog postojanja stranice, web sadržaj, odnosno content najbitniji element.

Svi smo svedoci kopiranja sadržaja na raznim internet stranicama, ali vlasnici tih stranica očigledno nisu upućeni u internet marketing, na prvom mestu, koje je izuzetno važan segment poslovanja u savremenom svetu.

Naime, da bi određeni web sajt funkcionisao na najbolji mogući način, te adekvatno predstavljao firmu ili pojedinca, pored dobro urađene web prezentacije najvažniji je sadržaj web stranice. Neophodno je, na prvom mestu da sadržaj bude originalan, to jest da se ni u kom slučaju ne ide na varijantu " Copy " - " Paste ", jer se tako ne gradi brend.

Content bi valjalo da bude jasan i kvalitetan, sa akcentom na zanimljivim detaljima koji će posetioca određenog sajta zadržati.

Ukoliko je web sadržaj nezanimljiv, kopiran ili se previše često ponavljaju određeni termini, velika je verovatnoća da će ga posetilac vrlo brzo napustiti i teško da će mu se opet vratiti. Upravo zato se web sadržaj smatra jednim od najvažnijih elemenata dobrog prezentovanja na globalnoj mreži.

Čak bi se moglo slobodno reći da je kvalitetan web sadržaj, odnosno content zaslužan za postojanje određenih stranica na internetu, zato je vrlo važno obratiti posebnu pažnju na njegov kvalitet. Dakle, da bi web sadržaj bio kvalitetan neophodno je da bude interesantan i jasan, a na prvom mestu originalan.

U zavisnosti od namene sajta, prilagođava se i njegov sadržaj. Tako, recimo ukoliko je cilj Vašeg sajta da prodate neki proizvod ili uslugu, neophodno je da web sadržaj bude osmišljen i prezentovan tako da kod posetioca sajta pokrene znatiželju da se najpre upozna sa određenim proizvodom ili uslugom i da ih kupi, odnosno koristi.

U zavisnosti od originalnosti, te kvaliteta web sadržaja najpre zavisi i rangiranje određenog internet sajta u pretraživačima.