Jedan od najčešće korišćenih softvera otvorenog koda ( engl. Open Source ) svakako je WordPress. Vrlo često se upravo ovaj softver koristi za objavljivanje blogova, ali i internet sajtova, a njegova osnovna karakteristika je vrlo jednostavna instalacija i upravljanje.

WordPress radi na PHP programskom jeziku, a podrazumevana baza podataka je MySQL. Prema statističkim podacima, oko 20 % svih postojećih internet sajtova i blogova funkcioniše na ovoj platformi. Takođe, od kraja 2011. godine broj preuzimanja ovog besplatnog softvera je dostigao cifru od čak 65 miliona.

Iako se nedavno pojavio, tačnije 2003. godine WordPress je jedan od najčešće korišćenih softvera otvorenog koda, zahvaljujući najpre vrlo jednostavnoj i brzoj instalaciji, ali i brojnim dodacima koji su na raspolaganju korisnicima.

Na prvom mestu su teme, koje korisnici mogu vrlo brzo i jednostavno da menjaju, a da pritom ne utiču na kvalitet samog sajta ili bloga koji funkcioniše na WordPress platformi. Postoji nekoliko načina da se promene teme, a najzastupljeniji i najjednostavniji je putem Kontrolne table u okviru samog WordPress - a. Naprednija podešavanja podrazumevaju čak i uređivanje PHP i HTML kodova u okviru određene teme.

Ono po čemu je WordPress posebno zanimljiv su i brojni dodaci, pomoću kojih se znatno olakšava upravljanje njime od strane korisnika. Najnovija verzija WordPress - a ima bazu dodataka u kojoj se za sada nalazi njih preko 22 hiljade, pa je sasvim jasno zbog čega je WordPress jedna od najzastupljenijih platformi za internet sajtove, odnosno blogove. Pomoću brojnih dodataka za WordPress programeri imaju mogućnost da u potpunosti prilagode sajt potrebama i zahtevima klijenata. Tako, recimo WordPress platforma ima i dodatak pomoću koga se vrši SEO optimizacija za bolje rangiranje određenog sajta ili bloga u poljima pretrage, ali i dodatak koji omogućava administratoru odnosno vlasniku internet sajta ili bloga da dobije informacije o ulogovanim korisnicima i još mnogo toga.

Pored toga, WordPress nudi mogućnost korišćenja brojnih vidžeta, pomoću kojih se na prvom mestu može povećati funkcionalnost određenog web sajta.

Za mobilne uređaje postoji WordPress koje imaju za nijansu slabije performanse od softvera za desktop i laptop računare. Neke od opcija koje su dozvoljene za mobilne verzije ovog softvera uključuju mogućnost dodavanja novih sadržaja na blog ili internet sajt, kao i mogućnost komentarisanja, te brisanja komentara, ali i mogućnost pregleda statistike poseta.

Još neke od važnijih karakteristika WordPress - a su : automatski filteri, pomoću kojih se automatski formatira određeni sadržaj, mogućnost prikazivanja linkova prema drugim sajtovima u određenom tekstu, ali i mogućnost dodavanja multimedijalnih sadržaja i još mnogo toga. Vrlo je važno znati da WordPress neprekidno radi na unapređenju softvera i njegovih dodataka, a ažuriranje se sprovodi u skladu sa potrebama određenog web sajta ili bloga.

Kada bi morale da se navedu najvažnije karakteristike WordPress - a onda bi na prvom mestu bila lakoća upravljanja, kako samim softverom, tako i brojnim dodacima koji su na raspolaganju korisnicima. Uz to, WordPress je besplatan i vrlo brzo i jednostavno se instalira, a postoji i verzija na srpskom jeziku. Takođe, ukoliko već imate inastaliranu verziju WordPress - a na ćirilici, možete je prebaciti na latinično pismo, pomoću posebnog alata, a prema " Uputstvu za latinizaciju " koje možete pronaći na zvaničnoj stranici WordPress - a za Srbiju.

Takođe, svim korisnicima ove platforme je na raspolaganju adekvatna Korisnička podrška u okviru zvanične internet prezentacije WordPress - a.