Najkraće i najjednostavnije rečeno, web domen odnosno internet domen ili jednostavno, samo domen jeste internet adresa na kojoj se nalazi određeni sajt.

Osnovna svrha koju ima web domen jeste da određeni sajt bude lagan za nalaženje, kako bi što veći broj posetilaca mogao da relativno lako dođe do njega, kao i da se njegov naziv lako pamti. Zato je vrlo bitno izabrati adekvatno ime web domena i pravilnu ekstenziju ( na primer : .com, .rs, .net, .biz, .edu.rs i drugi ).

Internet ili web domen je jedinstven i ni ukom slučaju ga ne mogu koristiti dva ili više sajta, osim u slučajevima kada domen istekne, pa je moguće da ga zakupi drugi vlasnik.

DNS ili Domain Name System služi da se svaki pojedinačni web domen specijalnim alatima prevodi u jedinstvenu IP adresu, odnosno svojevrsan numerički kod koji predstavlja identifikaciju određenog sajta širom interneta. Kako je korišćenje IP adrese vrlo nezgodno za pamćenje, uzevši u obzir da se sastoji iz 4 serije različitih brojeva, DNS je uveo pretvaranje brojeva u slova, a sve u cilju lakšeg funkcionisanja interneta u celini.

Osnovna podela domena je na nacionalne i internacionalne, a oni se razlikuju po ekstenzijama od kojih svaka ima određeno značenje.

Nacionalne ekstenzije koje važe za teritoriju Srbije su : .rs , .co.rs , .org.rs , .edu.rs , .in.rs , a od nedavno postoji čak i ćirilični domen .срб.

Internacionalne ekstenzije su : .com , .net , .org , .info , .biz.

Svaka od ovih ekstenzija ima određeno značenje, pa u skladu sa tim je i njena namena, uglavnom. Ekstenzija . com znači komercijalno (engl. commercial ), dok ekstenzija . net predstavlja skraćenicu od engleske reči network, a u značenju mreža. Ekstenzija .org je skraćenica od engleske reči organisation, .info od information, dok je ekstenzija .biz skraćeno od business. Ekstenzije .edu su namenjene obrazovnim insitucijama, a naziv za ovu ekstenziju potiče od engleske reči education, u značenju obrazovanje.

Pored dobrog izbora za sam naziv, odnosno internet ili web domen vrlo je važno izabrati i pravu ekstenziju. Opšte je poznata činjenica da je .com ekstenzija jedna od najzastupljenijih, a prednosti za njeno korišćenje su brojne. Na prvom mestu je bolje odabrati ovu ekstenziju ukoliko poslujete ili želite da proširite svoje poslovanje i van granica naše zemlje. Jer ukoliko recimo imate web domen sa nacionalnom ekstenzijom, vaš internet sajt će biti vidljiv samo stanovništvu naše zemlje u pretrazi. Naravno, mogu ga videti i ljudi van granica naše zemlje, ali samo ukoliko su čuli za vaš sajt, pa u adress bar direktno ukucaju adresu vašeg sajta. Mada čak i u tom slučaju postoji velika verovatnoća da im pretraživač najpre ponudi nacionalne domene za zemlju u kojoj se nalaze, pa tek onda neke druge.

Prilikom izbora web domena je vrlo važno da ukoliko ste u mogućnosti zakupite sve dostupne domene, odnosno ekstenzije, kako biste obezbedili sebe i svoje poslovanje. Jer, kada zakupite sve dostupne ekstenzije određenog web domena, imate mnogo veću mogućnost da vaš sajt bude bolje vidljiv i rangiran u pretrazi. Naravno, pravilan izbor web domena i njegove ekstenzije je samo jedan mali segment koji vam može doneti uspeh i uticati na poboljšanje vašeg poslovanja .