Baner ( engl. Banner, ali i Advertising i Ad ) je reklamni prostor na određenom sajtu, koji je istaknut tako da bude uočljiv svim posetiocima određenog sajta ili neke njegove stranice.

Prvenstveno je baner slika, ali je u poslednje vreme trend da se baneri rade kao specifični multimedijalni flash sadržaji, te tada govorimo o takozvanom flash baneru. Kada je u pitanju format slike običnog banera, on je najčešće JPEG, GIF i PNG, dok flash baner predstavlja kombinaciju video i audio animacije. Osnovni cilj bilo kog tipa banera jeste da upozna posetioce određenog sajta sa nekim drugim sajtom, a u cilju reklamiranja određenih proizvoda, usluga, ali internet sajta u celini i bloga.

Baner funkcioniše tako što kada posetilac određene internet stranice na kojoj se baner nalazi klikne na njega, najčešće u novom prozoru ili jezičku se otvara internet sajt oglašivača. Na taj način oglašivači dobijaju nove posetioce i potencijalne kupce ili korisnike usluga koje nude.

Moglo bi se slobodno reći da je baner na internetu isto što i reklama u novinama ili bilbord na ulici. Pa, uzevši u obzir da je baner namenjen reklamiranju na globalnoj mreži, sasvim je za očekivati da se postavljanje banera plaća vlasniku sajta na kome se nalazi. Cene banera variraju, a najskuplji su oni baneri koji se nalaze na pozicijama koje su najoučljivije za oko posetilaca sajta, odnosno na vrhu strane. Kako se ide naniže ( to jest kada se određena strana skroluje ) cene banera opadaju. Uz to što se postavljanje banera na određeni sajt plaća vlasniku sajta, česta je pojava i razmene banera u savremenom internet marketingu. To podrazumeva da vlasnici sajtova uzajamno postavljaju banere na svoje sajtove, bez novčane nadoknade, a u cilju sticanja što većeg broja posetilaca, odnosno potencijalnih klijenata.

Izrada dobrog i kvalitetnog banera je vrlo važan segment internet marketinga, jer se upravo baner često koristi kao sredstvo reklamiranja putem email - a ili newslleter - a, ali i u okviru drugih načina internet marketinga, kada je potrebno vizuelno predstaviti identitet određene firme, bez previše teksta.

Baner može biti samo grafička slika, ali i kombinacija grafičke slike i teksta, a može sadržati i animaciju i zvuk. Veličine banera su različite i one se prilagođavaju zahtevima klijenata, odnosno internet sajtova na koje će baner biti postavljen. Najčešća veličina banera je 728x90 piksela ( px ), mada se rade baneri i u drugim dimenzijama : 468x60px, 234x60px, 120x90px, 120x60px, 120x240px i 125x125px.