Kada je kompanija " Google " pre više od deset godina prvi put lansirala svoj servis za elektronsku poštu, niko nije ni slutio da će dži meil ( engl. gmail ) danas imati gotovo svaka osoba širom sveta. Prema definiciji gmail je besplatan servis za elektronsku poštu koji je u vlasništvu kompanije Google.

Posebno je zanimljiv datum kada je lansiran gmail, jer se to zbilo 01. aprila 2004. godine, pa su mnogi korisnici pomislili da je reč o Prvoaprilskoj šali, uzevši u obzir da je kompanija " Google " najavila da će njihov servis elektronske pošte davati korisnicima čak 1 gigabajt prostora. U to doba je gmail još uvek bio u fazi testiranja, pa su prve naloge dobili samo zaposleni u ovoj kompaniji i njihovi najbliži rođaci i prijatelji, stim da su svi prvi korisnici gmail - a imali mogućnost da upute svega po deset pozivnica za nove korisnike. Tako je broj korisnika ovog servisa elektronske pošte rastao iz dana u dan.

Besplatna registracija za sve korisnike širom sveta je zvanično uvedena tek 07. februara 2007. godine i od tada je gmail lider na ovom polju.

Prednosti korišćenja ove elektronske pošte su brojne. Na prvom mestu je mnogo veća memorija koja je bila korisnicima na raspolaganju, od one koju su nudili drugi servisi. Tada je, recimo " Yahoo " nudio svega 10 megabajta prostora, kao i " Hotmail ", pa su pod uticajem gmail - a i oni povećali prostor, ali opet nisu uspeli da ga sustignu.

Uz veći prostor, gmail svojim korisnicima nudi još niz pogodnosti i to : prvoklasan interfejs, zahvaljujući kome je rad u gmail - u znatno brži nego u drugim servisima. Uz to, činjenica je da je gmail znatno pregledniji i lakši za korišćenje, čak i onim korisnicima koji se ne snalaze baš dobro na internetu. Pored navedenih, prednosti koje nudi gmail, tu su još i : bolja organizacija samih meilova, u vidu konverzacija, čime je i preglednost veća nego na drugim e - mail servisima, na samom serveru se već unapred vrši provera virusa, tako da gmail ne šalje niti jednu poruku za koju postoji mogućnost da će ugroziti korisnika na bilo koji način, a uz to vrlo lako se filtriraju poruke koje korisnik označi kao spam.

Iako je u početku prostor namenjen svakom korisniku bio 1 gigabajt, kompanija " Google " neprekidno radi na razvijanju gmail - a, pa danas svaki korisnik u proseku ima preko 6,5 gigabajta prostora na raspolaganju. Pored toga, gmail je uveo i čuvenu aplikaciju " GTalk " koja daje korisnicima mogu da ćaskaju van web interfejsa.

Ne treba zaboraviti ni vrlo važan podatak koji je karakterističan za gmail. Za razliku od drugih servisa elektronske pošte, gmail je dostupan i prilagođen za korišćenje na 40 različitih jezika, a između ostalih i na srpski.

Takođe, interfejs gmail - a podrazumeva da se može koristiti na gotovo svim pregledačima, što ga svrastava u red najboljih servisa elektronske pošte.

Ali, kao i za sve, tako i za gmail postoje kritike. Kritike koje se najčešće upućuju na račun gmail - a, odnosno kompanije " Google " se mahom tiču postavljanja reklama. Razlog za to jeste što sistem reklamiranja u okviru gmail - a podrazumeva da se postavljaju takozvane ciljane reklame. Ciljane reklame u ovom slučaju označavaju reklame čiji sadržaj se uglavnom odnosi na sadržaj poruke koje korisnik u tom trenutku čita. Baš iz tog razloga su upućene kritike kompaniji " Google ", jer se smatra da gmail na taj način zadire u privatnost korisnika. Međutim, kompanija " Google " je navela da specijalizovani programi, zapravo povezuju automatski sadržaj poruka sa sadržajem reklama, a sasvim logično su dodali i da niko od zaposlenih u njihovoj kompaniji naravno ne čita poruke korisnika. Sadržaj reklama program određuje automatski i to uglavnom po ključnim rečima.

Još jedna kritika je upućena ovoj kompaniji na račun gmail servisa, a tiče se roka za automatsko brisanje poruka sa servera i bekapovanih diskova. Taj rok je, kako piše u Ugovoru o privatnosti u okviru gmail servisa do 60 dana, a odnosi se na poruke i naloge koji su obrisani. Kompanija " Google " radi na tome da otkloni i ovu zamerku korisnika.

No, kada se uzme u obzir kvalitet koji gmail pruža korisnicima i brojne prednosti, sasvim je jasno da su kritike gotovo zanemarljive.