Osnovno određenje pojma identitet u poslovnom svetu jeste prepoznavanje određene firme od strane krajnjih korisnika, te stim u vezi sve aktivnosti koje određena firma preuzima kako bi stvorila jedinstveni identitet, sa ciljem da ga krajnji kupci prepoznaju kao brend.

Slobodno bi se moglo reći da je identitet određene firme ono što je lična karta, odnosno CV za pojedinca.

Osnovna svrha koju identitet ima jeste da se određena firma izbori da, na osnovu različitih aktivnosti krajnji kupci saznaju za nju i njene proizvode, odnosno usluge te da je prihvate kao brend. Ne zaboravite, identitet je ono što vi činite da u što boljem svetlu prikažete svoju firmu, a brend je ono što krajnji kupci misle o vašoj firmi, odnosno proizvodima ili uslugama koje nudite. Termin identitet ima više odrednica, pa tako postoje : korporativni, odnosno vizuelni identitet, te web identitet.

Sasvim je jasno da je web identitet predstavljanja prezentovanje određene firme na globalnoj mreži, a što se prvenstveno odnosi na izgled vašeg web sajta, ali i na različite online marketinške aktivnosti.

Da bi bilo koji od ovih identiteta određene firme dobro funkcionisao, te doneo povećanje profita i poslovni uspeh, neophodno je sprovesti određena istraživanja, te dati smernice osobama koje su zadužene za kreiranje vizuelnog, odnosno web identiteta određene kompanije. Na prvom mestu je važno odrediti adekvatnu ciljnu grupu, odnosno najpre prosek godina osoba koje bi trebalo do koriste vaše proizvode ili usluge, ako i njihovo imovinsko stanje. A ako idete još dalje, dobro bi bilo detaljno odrediti i njihov nivo obrazovanja, makar okvirno. Zatim je neophodno isplanirati budžet za kreiranje vizuelnog i/ili web identiteta. U ovom istraživanju vam može pomoći i detaljna analiza konkurenstkih firmi, kako biste uvideli eventualne greške koje su oni napravili, a koje na taj način vi možete izbeći. Svakako, što više informacija imate, biće vam lakše da formirate identitet vaše firme.

Kada sprovedete sva istraživanja, valja naći adekvatnu osobu ili firmu koja će vam pomoći u daljem postupku kreiranja web, odnosno vizuelnog identiteta firme. Kao što smo već rekli, web identitet se najpre odnosi na internet sajt, a za njega ćete angažovati web dizajnera ili firmu koja se bavi web dizajnom, te ćete im izložiti sve smernice, pa će vam ovi stručnjaci u skladu sa njima ponuditi najoptimalnije rešenje. Ne zaboravite da im navedete i koliki je vaš budžet koji ste namenili za izradu web identiteta, jer od njega umnogome zavisi ponuda.

Sa druge strane, vizuelni, odnosno korporativni identitet podrazumeva sve one elemente koji pomažu da se određena firma prepozna na tržištu. Moglo bi se slobodno reći da je vizuelni identitet, sa svim svojim elementima oličenje jedne firme. On je takođe i jedno od najboljih sredstava komunikacije između firme i potencijalnih kupaca. U fizičkom smislu, vizuelni identitet se najpre odnosi na logo određene firme. A u zavisnosti od budžeta koji ste namenili za kreiranje vizuelnog identiteta zavisiće i ostali materijal koji se njega tiče. To podrazumeva izradu vizit karti, ali i memoranduma ili štampanje koverata sa vašim logom. Takođe, vizuelni identitet se odnosi na različite vrste reklamnog materijala, koji takođe sadrže vaš logo, a sa ciljem da se što više potencijalnih kupaca upozna sa vašom firmom, odnosno proizvodima ili uslugama koje želite da prezentujete.