Ukratko rečeno, Silverlajt ( engl. Microsoft Silverlight ) je verzija dodatka " Flash ", čiji je idejni tvorac i vlasnik kompanija " Majkrosoft " ( engl Microsoft ).

Na samom početku, Microsoft Silverlight je predstavljen kao dodatak ( engl. plugin ) za internet pregledač, čija je osnovna funkcija bila da omogući korisnicima brojne dodatne funkcije, a na prvom mestu kontrolu multimedijalnih sadržaja.

Neke od funkcija kojima Microsoft Silverlight može da se pohvali su : animacije, pristup podacima, laka reprodukcija audio, ali i video sadržaja, kao i nesmetano korišćenje vektorske grafike i još mnogo toga.

Iako je primarno bio lansiran kao svojevrstan doatak za internet pregledač ( engl. web browser ), kasnije se platforma Microsoft Silverlight dodatno razvijala, pa ubrzo dobija brojne interaktivne funkcije, ali i podršku za domen .net Od tada su izrađene novije verzije, mada je 2013. godine kompanija " Microsoft " objavila vest da neće više razvijati platformu Silverlight . Poslednja verzija, kaoja je i trenutno u upotrebi je izašla 2011. godine, a reč je o Microsoft Silverlight 5. Neke karakteristike koje su poboljšane ili novouvedene u ovu verziju su : 64 - bitna podrška, ubrzano video dekodiranje, kao i 3D grafika koja kontroliše brzinu reprodukcije.

Platforma Microsoft Silverlight je dostupna na brojnim internet pregledačima sa kojima je kompatibilna, ali isključivo sa onima koji rade na " Microsoft Windows " i " Mac OS X " operativnim sistemima. Postoji i softver poznat kao " Munlajt " ( engl. Moonlight ) u okviru Microsoft Silverlight - a, koji je potpuno besplatan, a namenjen je za korišćenje Microsoft Silverlight - a na različitim operativnim sistemima otvorenog koda ( engl. Open source ), poput recimo operativnog sistema " Linuks " ( engl. Linux ).

Mada je primarno namenjen operativnm sistemima kompanije " Microsoft " i drugi internet pregledači ( " Opera ", " Safari ", " Firefox "... ) mogu učitavati Microsoft Silverlight sadržaje, ali samo pomoću specijalizovanog dodatka.

Od februara 2008. godine je moguće vrlo jednostavno proširiti, odnosno apdejtovati ( engl. update ) ovu platformu i to pomoću " Windows Update " servisa. Ova dogradnja je opcionalna i zavisi prvenstveno od potreba svakog korisnika.

Od nedavno Microsoft Silverlight nije dostupan za mobilne uređaje koji rade na platformi " Android " i " iOS ". Microsoft Silverlight je prvenstveno namenjen za Vindous mobilne telefone ( engl. Windows Phone ).

Prema postojećim informacijama, kompanija " Microsoft " je najavila i šestu verziju Microsoft Silverlight - a, a kao krajnji rok za njeno lansiranje se navodi 05.10.2021. godine.

Osnovni mod ove platforme umnogome podseća na VPF ( engl. Windows Presentation Foundation ) kome je vrlo sličan. Osnovne karakteristike ovog moda, a samim tim i Silverlight - a podrazumevaju integraciju grafike, animacije i multimedijalnih sadržaja, u takozvanom run time okruženju. Ova platforma može da se koristi i na " Windows Visti " i to za kreiranje specijalnih gedžeta, takozvanih Windows Sidebar Gadgets - a.

Od video ekstenzija, Microsoft Silverlight podržava format X.264 i to : AAC ( engl. Advanced Audio Coding ), WMA ( engl. Windows Media Audio ), WMV ( engl. Windows Media Video ), kao i MPEG Laier III, koji je rezervisan za MP3 medijski sadržaj i to u svim internet pregledačima sa kojima je kompatibilan. Sve ove funkcije korisnik može nesmetano koristiti bez Windows Media Player - a, već pomoću odgovarajućih dodataka.

Prema statističkim podacima polovinom 2011. godine Microsoft Silverlight je bio u upotrebi na globalnom nivou nešto manje od 65 %, što je procentualno dosta manje u odnosu na " Flash ", čija je zastupljenost bila preko 95 %, a Java oko 76 %. Dobro je što sve ove platforme mogu nesmetano da se koriste i zajedno na gotovo svim internet pregledačima, naravno ukoliko su kompatibilni. Kritike koje su upućene na račun ove platforme su se, u većini slučajeva odnosile na nekorišćenje SVG ( engl. Scalable Vector Graphics ) standarda, za koji se smatra da je vrlo bitan za integraciju sa ekstenzijom .net koju podržava Microsoft Silverlight.