Jedna od omiljenih alatki gotovo svakog web dizajnera u poslednjih deset godina sigurno je program Flash, koji je proizvod kompanije " Adobe Systems ". Pun naziv ovog programa je Adobe Flash ili skraćeno samo Flash.

Na prvom mestu uz pomoć ovog programa se mogu izraditi različiti crteži i animacije, a najpre zahvaljujući brojnim alatkama koje Flash nudi svojim korisnicima. Dokument koji je izrađen pomoću ovog programa možete vrlo lako dodati na određenu web stranicu ili ga, pak snimiti na neki eksterni uređaj. Posebna prednost Flash - a jeste što ovaj program prepoznaje i podržava datoteke sa multimedijalnim sadržajima koje su izrađene i u drugim programima, tako da ih nesmetano možete dodavati u svoj rad.

Pored crteža i animacije u ovom programu se mogu raditi i baneri, koji su u poslednje vreme postali sve učestaliji, jer je utvrđeno da bolje privlače pažnju od statičkih, odnosno banera koji nemaju Flash animaciju. Uz sve navedeno, pomoću ovog programa možete izraditi i : integralne reklame, prezentacije proizvoda ili usluga, uputstva i priručnike, a Flash nudi mogućnost dodavanja specijalnih efekata, koji su karakteristični za televiziju i film. Čak postoji podatak da filmska industrija u Holivudu koristi upravo Flash za izradu neverovatnih specijalnih efekata u svojoj produkciji. Pomoću Flash - se izrađuju i interaktivne igrice.

Sve ovo zvuči sjajno, ali je vrlo važno Flash koristiti na pravi način, To naravno ne znači da čak i ako ste početnik ne možete savladati osnove ovog programa. Međutim, najpre treba imati na umu da je Flash primarno alat za web programere i tako ga i treba posmatrati. Naravno, mogu i početnici da se bave " igranjem " sa ovim programom, ali za bilo kakav ozbiljniji posao svakako se zahteva određeno predznanje.

Baš iz tog razloga, iskusnim web programerima je lako da uoče da li je određeni internet sajt ili aplikaciju, recimo radio neko ko ima iskustva ili ne u radu sa ovim programom. Jer, osobe koje ne poznaju dovoljno sve prednosti korišćenja Flash - a lako mogu da se zanesu, pa da opterete određeni web sajt raznim animacijama izrađenim u ovom programu, što umnogome utiče na kvalitet samog web sajta ili aplikacije, kao i na brzinu njegovog učitavanja. Zato je vrlo važno koristiti prednosti koje nudi Flash sa merom, jer će tada svi njegovi pozitivni efekti aposlutno doći do izražaja.

Uzevši u obzir da Flash koristi vektorsku grafiku, sve animacije izrađene u ovom programu, odnosno sve izlazne datoteke su u formi obične bitamp grafike.

Pored svih prednosti koje Flash ima, treba pomenuti i interakciju sa korisnicima koja je na visokom nivou. A uz to, ukoliko je određeni internet sajt izrađen u ovom programu, web dizajner ima mogućnost da precizno odredi na koji način će se sajt prikazivati i kako će uopšteno funkcionisati, a da to uopšte nema veze u kom pregledaču će se sajt otvarati. Ovo je moguće zahvaljujući prednostima koje nudi Flash Player, koji je mahom integrisan u gotovo sve novije verzije pregledača, sistemske softvere u okviru skoro svih računara novije generacije, pa je postao jedna vrsta web standarda.

Kao i za gotovo sve ostale programe, tako i za Flash postoje neki negativni komentari. Ono što se može smatrati manom ovog programa jeste vreme preuzimanja, odnosno učitavanja sadržaja koji je izrađen u Flash - u. Međutim, to nema apsolutno nikakve veze sa kompanijom ili sa osobom koja je izradila animaciju, reklamu, web sajt ili bilo koji web sadržaj u ovom programu. Vreme preuzimanja ovih sadržaja isključivo zavisi od konekcije koju posetilac ima, pa bi valjalo da web dizajner ili osoba koja se bavi izradom određenog sadržaja u Flash - u povede računa i o ovom detalju.