Engleski termin link je praktično odomaćen u našem jeziku, mada se može čuti i termin veza, spona ili poveznica, a ređe hiperlink ( engl. hyperlink ).

Pod ovim pojmom se, prema definiciji podrazumeva veza između dve web stranice, u najopštijem smislu reči. Dve web stranice koje su povezane linkom mogu biti u okviru istog sajta ili na dva potpuno različita sajta.

U većini slučajeva su u određenom tekstu linkovi označeni drugačijom bojom ili imaju crtu ispod teksta, odnosno podcrtani su, te korisniku nude mogućnost da ukoliko klikne mišem na njih pređe na određene stranu, koja može biti u okviru samog web sajta ili na nekom potpuno drugom web sajtu. Linkovi se najčešće otvaraju u novom jezičku, mada sve zavisi od podešavanja u okviru određenog web sajta ili bloga.

Pojam link, odnosno hiperlink se definiše kao specijajna osobina određenih reči u nekom tekstualnom sadržaju određene internet strane koja zapravo predstavlja posrednu vezu prema nekim drugim stranicama u okviru tog web sajta ili prema nekom drugom web sajtu.

Primer linka je, recimo :

http://www.akademijaoxford.com/ ili

http://www.srednjaskola-svarhangel.edu.rs/

Poznato je da postoji i uopštena podela linkova na unutrašnje i spoljne, a postoje i : stranični, e - mail i slikovni linkovi.

Unutrašnji link je onaj link koji posetioca jedne stranice, upućuje na neku drugu stranicu u okviru istog sajta ili bloga. Za pomenute primere linkova, unutrašnji linkovi bi bili : http://www.akademijaoxford.com/prijava_za_kurs_srbija.php odnosno http://www.srednjaskola- svarhangel.edu.rs/kontakt-lat

Spoljni link je onaj link koji posetioca na neki sajt koji se nalazi van vašeg web sajta, kako bi dobio dodatne informacije.

Stranični link, kao što mu i sam naziv kaže upućuje posetioca vašeg sajta ili bloga na određeni deo te stranice. Razlog za postavljanje straničnog linka je jednostavno da posetioce uputite da brže dođu do određenih informacija. Ovo se posebno odnosi na stranice na kojima postoje brojne odrednice. E - mail link se svrstava u spoljne linkove, a koristi se da uputi posetioca na određenu e - mail adresu. Uz to, vrlo često e - mail link nudi mogućnost otvaranja nove stranice na kojoj posetilac može odmah da uputi e - mail na određenu adresu. Odličan primer za ovo je kontakt sa vlasnikom web stranice.

Slikovni link ili baner je spoljni link i on upućuje korisnika na neku stranicu, odnosno web sajt koji se nalazi van web sajta ili bloga koji trenutno posećuju.

Treba imati na umu da se linkovi koriste kao jedno od najpoželjnijih sredstava online marketinga. Ipak, treba biti naročito pažljiv sa postavljanjem, bilo unutrašnjih bilo spoljnih linkova, kako ne biste odvratili pažnju posetilaca i time ih bespovratno izgubili. Ovo se posebno odnosi na ograničeno linkovanje u okviru određene stranice, jer ukoliko ima previše linkovanih pojmova u tekstu, može se lako dogoditi da vas posetilac ne shvati ozbiljno i da potraži informacije na nekom drugom web sajtu ili blogu. Takođe, savetuje se i dodatni oprez kod postavljanja takozvanih slikovnih linkova, odnosno banera. Vrlo je važno i koga i šta reklamirate na svom sajtu, kao i broj banera koje postavljate na sajt ili blog. Ne treba zaboraviti ni vrlo važnu činjenicu koja se odnosi na broj slikovnih linkova, jer se lako može dogoditi da preterate, pa da posetilac ugleda samo slikovne linkove, a ne i sadržaj vašeg web sajta ili bloga, a klikom na njih on odlazi sa vašeg web sajta. Najvažnije je da sa linkovima postupate pažljivo i da budete umereni, pa ćete vrlo brzo uvideti sve benefite koje njihovo korišćenje može da vam pruži.