Kako bi globalna mreža, to jest celokupan internet besprekorno funkcionisao, sasvim logično moraju da postoje određena pravila to jest standardi, koji iziskuju maksimalno poštovanje. A o kreiranju tih standarda vodi računa konzorcijum WWW ili skraćeno W3C, što je izvedeno od početnih slova naziva ove firme - World Wide Web Consortium. Radi se o međunarodnoj kompaniji čije je poslovanje usmereno na analizu usluga, kao i na definisanje standarda koji se u okviru globalne mreže moraju poštovati.

U principu ne postoji predstavništvo ove kompanije u klasičnom smislu, već su prisutne institucije širom sveta koje se smatraju njenim zvaničnim domaćinima, to jest u okviru kojih zainteresovani mogu da dobiju sve relevantne informacije. U pitanju je, na prvom mestu KEIO univerzitet koji se nalazi u neposrednoj blizini glavnog grada Japana, Tokija, kao i MIT (Massachusetts Institute of Technology), a koji je smešten u američkom gradu Kembridž i teritorijalno pripada okrugu Midlseks, odnosno američkoj saveznoj državi Masačusets. Domaćin ove institucije jeste i ERCIM (The European Research Consortium for Informatics and Mathematics), a nalazi se u jednom od najvećih evropskih tehnoloških parkova Sofia - Antipolis, koji je smešten nedaleko od grada Nice, u Francuskoj. A i univerzitet u Pekingu (Beihang University) je jedan od domaćina ove institucije koji se nalazi na teritoriji Kine.

U okviru ove institucije postoji, za sada 467 članova, koji su stalni, a tu su i stručnjaci iz celog sveta koji su zaduženi da neprekidno unapređuju usluge i standarde prema čijim odrednicama funcioniše celokupan internet. Osim kompanija Google, Huawei i Oracle corporation, članovi W3C su i Samsung Electronics Co, Ltd., IBM corporation i Mozilla Foundation, ali i Hitachi Ltd i Intel Corporation, kao i KETI (Korea Electronics Technology Institute), LG Electronics i PayPal, odnosno kompanija Telenor, RNIB (Roayl National Institute of Blind People) i univerzitet u Sauthemptonu (University of Southampton), te Toshiba Corporation, Micrososft i Macromedia, ali i Apple, Adobe i Volkswagen AG, te Yahoo!, Inc. i mnoge druge kompanije i organizacije koje funkcionišu u celom svetu u različitim oblastima.

Krajem 1994. godine je zvanično osnovan W3C, a za to je zaslužan primarno MIT (Massachusetts Institute of Technology), koji je tom prilikom ostvario saradnju sa CERN - om ( Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), odnosno Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja. Idejnim tvorcem, to jest osobom koja je inicirala stvaranje ovoj konzorcijuma se smatra Tim Berners Li, a koji je u tom trenutku bio jedan od zaposlenih u CERN - u.

Na oficijelnom sajtu ove institucije se objavljuju zvanične preporuke, to jest W3C Recommendations, a što su ustvari standardi čija pravila bi trebalo da se u potpunosti poštuju. Isto tako je ovaj konzorcijum zadužen i za delovanje ostalih organizacija koje bi trebalo da definišu pravila u pojedinim oblastima vezano za funkcionisanje globalne mreže, a primarno se misli na WAP forum (Wireless Application Protocols), te Internet Engineering Task Force i Unicode konzorcijum.

Izuzev što je ovaj konzorcijum definisao pravila koja su vezana za HTML, CSS i XML, te njihovu primenu, on je zaslužan, između ostalog i za implementaciju SOAP protokola, odnosno XHTML - a, ali i mnogih drugih standarda koji su u savremenoj globalnoj mreži prisutni.

Na sajtu ove institucije postoji i mogućnost korišćenja besplatnih alata za proveru konkretnog sajta, odnosno web stranice, a kako bi se precizno utvrdilo da li su određeni standardi ispoštovani, te da bi se eventualno taj tip sadržaja poboljšao ako je potrebno.