Kao i mnogi drugi internet pojmovi, tako se i termin čat ili čet ( engl. chat ) gotovo u potpunosti domaćio u našem jeziku, pa su se pojavili i termini čatovanje, odnosno četovanje. Termin chat bi se mogao slobodno prevesti kao čavrljanje.

Reč je o posebnim aplikacijama koje korisnicima širom sveta daju mogućnost da komuniciraju online u realnom vremenu sa drugim korisnicima, bilo gde se oni nalazili, kao i o takozvanom online chat - u. U suštini, chat je vrlo korisna aplikacija ukoliko je koristite na pravi način. Da bi neko koristio chat jedino što mu je potrebno osim uređaja je internet pregledač, odnosno internet veza i programski jezik Java, odnosno određena aplikacija za chat poput :Skype, Windows Live Massenger, Yahoo, Facebook Massenger i mnogih drugih.

Postoje brojne prednosti korišćenja ovih aplikacija. Neke od njih su : brza i jednostavna registracija, " razgovor ", odnosno dopisivanje sa korisnicima u realnom vremenu bez obzira gde se oni nalazili, gotovo potpuno besplatno ( ako izuzmemo troškove korišćenja interneta ), upravljanje podešavanjima privatnosti ličnog profila u okviru određene aplikacije, kao i mogućnost umetanja specijalnih ikonica u sam chat, čime samo četovanje postaje mnogo zabavnije. Takođe, u pojedinim aplikacijama postoji mogućnost kreiranja grupa, u koje mogu pristupiti samo određene osobe, koje uglavnom osoba koja kreira grupu dodaje, čime je komunikacija među korisnicima znatno olakšana. Na internetu je moguće naći i specijane web stranice za chat u okviru kojih su sekcije podeljene po takozvanim sobama, pa svaki korisnik u skladu sa svojim željama može pronaći još mnogo istomišljenika u virtuelnom svetu sa kojima može da komunicira online, a da budu možda i hiljadama kilometara udaljeni.

Kao posledica kratkih poruka koje su jedna od osnovnih karakteristika čatovanja, odnosno četovanja razvio se i specifičan jezik, u vidu skraćenica. Neke od njih, koje su uvrštene i u naš jezik su : LOL ( kojim se označava glasno smejanje, a od engleskih reči Laughing Out Loud ), BTW ( uzgred, usput, a od engleskih reči By The Way ), kao i PLS ( molim te, a od engleske reči Please ), ali i mnoge druge. Upravo zbog korišćenja ovih i mnogih drugih skraćenica u četovanju pojavile su se vrlo glasne društvene kritike, pa čak i osude, jer se smatra da postoji realna opasnost da tinejdžeri, koji procentualno u najvećoj meri koriste chat mogu da zaborave pravilno da govore svoj jezik.

Pa, tako iako chat ima brojne prednosti, ne može se reći da nema i mana, a jedino rešenje je koristiti ga na pravilan način, odnosno kao jedno od boljih sredstava brze internet komunikacije koja je postala normalna u savremenom svetu. Pored toga, osnovna prednost aplikacija koje se odnose na chat jeste što možete komunicirati vrlo lako i gotovo potpuno besplatno sa svojim rođacima i prijateljima bilo gde u svetu da se nalaze i ma koliko da ste udaljeni jedni od drugih.